Fernandi Innovation utmanar förpackningsindustrin och attraherar starka investerare

Fernandi Innovation är företaget som redan från start ifrågasatt dagens förpackningslösningar för livsmedel, med en stark vision att förbättra miljön och folkhälsan. Kick Capitals portföljbolag har nu fått med sig två starka investerare i form av Almi Invest och Bodafors Industrier som bedömer att företagets innovation har stor potential att revolutionera förpackningsindustrin.

Genom nyemissionen kan Fernandi Innovation accelerera utvecklingen av sin innovativa produkt ytterligare. Fernandi Innovations grundare och vd, Carl-Henrik Fernandi, ser mycket positivt på den senaste nyemissionen:

-Vi är mycket stolta över det förtroende som Almi Invest och Bodafors Industrier har visat oss. Almi Invest har en stark hållbarhetsprofil och att de väljer att investera i vårt företag ser vi som ett bevis på att de även ser storheten i vår innovation. Det är också oerhört värdefullt att Bodafors, med rötter inom både skogs- och sågverksindustrin, vill vara med på vår resa.

Eliminerar ohållbara material
I och med nyemissionen fortsätter kommersialiseringen av företagets förpackning FERNANDIPAC – en patenterad förpackningslösning som fokuserar på livsmedelsindustrin. Visionen är att bidra till att plast och andra ohållbara material helt ska kunna elimineras från förpackningar som är i direkt anslutning till livsmedel. Fokus nu ligger på torra, feta och frysta livsmedel. Svenska Lantchips är ett exempel på företag som lyckats att packa det nya materialet i sina maskiner.

 – Fernandi Innovation har framtiden framför sig med ett starkt patent för att helt kunna eliminera plast och metaller i förpackningar. Detta är helt i linje med vad vi i Almi vill investera i, säger Patrik Kinnbom, Investment manager på Almi Invest.

De förpackningar som i nuläget generellt används inom livsmedelsindustrin ingår ofta i fungerande återvinningsströmmar, men som i praktiken leder till begränsade återvinningsmöjligheter. I de fall förpackningarna hamnar som nedskräpning i naturen leder de ofta till ökade halter av mikroplaster som på sikt skadar både djur och människor. Fernandi Innovation har som vision och affärsstrategi att lösa just dessa utmaningar.

 – Bodafors Industrier-gruppen är verksam inom hållbara och förnyelsebara skogs-, trä- och energisektorer. Vi söker ständig efter affärsmöjligheter och ser fram emot att få vara med på denna resa för att fasa ut plast mot ett cellulosabaserat alternativ. Detta ligger helt rätt i tiden och diversifierar vår industriella inriktning inom vår industrikoncern, säger Ingemar Wareborn, vd på Bodafors Industrier.

Enkel och unik lösning
Fernandi Innovations förpackningslösning är i grunden enkel, men samtidigt unik eftersom den genom sammansättning av väl beprövade material och barriärer, men med ett helt nytt sätt att tänka utmanar befintliga tillverkningsmetoder.

 – Förenklat kan man säga att vår innovation innebär att vi vänder på materialet. I stället för att traditionellt ha barriärerna mot livsmedlet så placeras de på utsidan av förpackningen. Denna metod gör att vi kan ersätta plast och aluminium i befintliga förpackningar idag med ett helt cellulosabaserat och biobaserat material. Uppfinningen gör att förpackningen blir lättare, vilket i sig innebär materialbesparing. Vi använder alltså en mindre mängd material och har en effektivare tillverkningsmetod, något som är bra för både plånboken och miljön, säger Carl-Henrik Fernandi och tillägger: Min förhoppning är att detta på sikt ska förändra folkhälsan – globalt.

Fernandi Innovation får sedan 2022 stöd och affärsutveckling i Kalmar Science Parks inkubator och har även sedan en längre tid tillbaka samarbete med andra viktiga partners och företag, som Nordic Paper, Sting Bioeconomy och Groth.

Intresserad av att läsa eller höra mer om Fernandi Innovation och FERNANDIPAC? Gå in på vår hemsida eller kika in filmen med vd Carl-Henrik. – www.fernandiinnovation.se – Film FERNANDIPAC.

Kontakt

Carl-Henrik Fernandi, vd Fernandi Innovation AB (på bilden ovan)

Mobiltelefon

073-630 21 77